Cum faci ca negocierea sa fie punctul tau forte?
Cum faci ca negocierea sa fie punctul tau forte?
Capacitatea ta de a negocia bine te ajuta de multe ori, atat in viata personala cat si profesionala. Negociezi pentru a obtine un job si un pachet salarial cat mai bun, pentru a promova, negociezi cu clientii si cu furnizorii si, de cele mai multe ori, desi mai putin evident, cu copiii si cu ceilalti membri ai familiei.
Iata cateva tips-uri ale negocierii antreprenoriale care te pot ghida catre un rezultat favorabil:
1.Descopera Agenda de negociere a celeilalte parti
Intelegand obiectivele si punctul de vedere al colocutorului tau, vei putea raspunde mai usor la cateva intrebari:
- Ce reprezinta pentru el/ea un rezultat de succes al acestei negocieri?
- Cum poti sa il faci pe cel din fata ta sa fie mai multumit la aceasta negociere?
- Victoria intr-o negociere este completa atunci cand ai reusit sa empatizezi cu partenerul de negociere.
2.Negocierea nu are legatura cu parerile personale legate de valoarea serviciilor
Negocierile comerciale trebuie sa porneasca de la valoarea de piata a ofertei. De exemplu, jucatorii de fotbal sunt perceputi de catre unii fara valoare. Realitatea este insa ca acesti jucatori genereaza venituri foarte mari cluburilor pentru care joaca si de aceea sunt platiti foarte mult.
3. Vorbeste aceeasi limba cu partenerul de negociere
Se intampla ca negocierile sa se desfasoare in alta limba fata de cea nativa a participantilor, lucru care poate ingreuna intelegerea unor termeni si chiar genera dificultati in finalizarea negocierii.
In acest sens, este recomandabil sa alegeti limba engleza drept limba comuna de desfasurare a negocierilor. In masura in care simtiti nevoia sa dobanditi un plus de siguranta pentru negocierile cu partenerul strain, este recomandabil sa participati si la un Curs de Limba engleza pentru afaceri, respectiv la un Curs de tehnici de negociere win-win.
4. Nu imparti diferenta de prêt
Exista multe variante de negociere. In teorie, o persoana rezonabila ar trebui sa solicite bani si conditii foarte aproape de cele de pe piata. Problema apare cand solicitarea difera semnificativ fata de piata. De exemplu pentru un serviciu al carui prêt pe piata este 100000 Eur si pentru care un angajat cere 300000 Eur, nu are nici un sens impartirea diferentei intre cele doua valori, intrucat vorbim despre asteptari total diferite, rupte de realitatile pietei.
5.Oferteaza primul
Renunta la modelul invechit de negociere prin care il lasi pe celalalt sa faca prima oferta. Deschide tu lista de negociere si stabileste parametrii pentru serviciile tale.
6.Arta incheierii unei afaceri este sa ramai concentrat pana la final
Exista momente critice la sfarsitul negocierii care trebuie bine negociate si documentate. In final, este momentul sa te bazezi pe disciplina mentala si sa iti mentii focus-ul.
Descoperiti tehnicile de negociere perfect adaptate afacerii voastre in cadrul Cursului de vanzari si negociere win-win organizat de Terasis Consult. Detalii pe office@terasis.ro.
Inscrie-te la curs