• Tel (0040)723.347.375

  • E-mail office@terasis.ro

Effective stress management strategies

Zilnic ne confruntam cu situatii stressante la locul de munca, in trafic sau in viata personala. De la facturile care trebuie  platite, la solicitarile care se aglomereaza in acelasi interval de 24 ore, la responsabilitatile profesionale si de familie. Vestea buna este ca detinem mai mult control decat credem. In realitate, simpla constientizare a faptului ca ne aflam la volanul proriei vieti constituie un pas important in gestiunea stress-ului. Pe scurt, gestiunea stress-ului are legatura cu constientizarea propriilor ganduri si a emotiilor, cu modul de organizare a programului de activitati si de confruntare cu situatiile zilnice.

Care sunt sursele stress-ului din viata ta?

Management-ul stressului incepe cu identificarea surselor de stress din viata ta. Desi pare destul de simplu, aceste surse nu sunt intotdeauna evidente si poti foarte usor sa omiti sursele autogeneratoare de stress, cum sunt gandurile, emotiile si comportamentul tau.Desigur, poate esti pe buna dreptate ingrijorat de termenul de predare al unui proiect. Dar poate ai si tendinta de a tergiversa si in acest fel esti chiar tu sursa generatoare de stress. Incearca sa iti analizezi cu atentie comportamentele, atitudinea si scuzele:

·         Este stress-ul tau temporar sau este constant? De exemplu, folosesti des formularea ” Am foarte multe treburi de facut in perioada asta” ?

·         Stress-ul tau face parte din viata ta personala si profesionala (“Aici este tot timpul ceva de facut urgent si nu se mai termina”) sau este parte din personalitatea ta  (“Am multa energie si trebuie sa fac tot timpul ceva”)?

·         Ii invinovatesti pe ceilalti pentru stress-ul si atitudinea ta sau stress-ul este ceva normal pentru tine?

Daca vrei ca nivelul de stress negativ din viata ta sa se reduca, este nevoie ca sa accepti responsabilitatea ta pentru rolul pe care il ai in crearea si mentinerea acestui stress.

Cum gestionezi in prezent stress-ul?

Analizeaza-te pe o perioada de o luna si incearca sa identifici modalitatile in care faci fata stress-ului. Sunt strategiile tale sanatoase sau nu, eficiente sau nu? Din nefericire, o serie de strategii care par sa functioneze pe termen scurt, genereaza efecte de stress pe termen mediu si lung.

Printre modalitatile nesanatoase de gestiune a stress-ului se numara: fumatul, consumul constant de bauturi alcoolice in cantitati mari, tulburari de alimentatie, orele pierdute la TV sau cu jocuri PC, in detrimentul timpului petrecut cu prietenii, tendinta de tergiversare sau stress-ul verbal in relatia cu ceilalti.

Gestioneaza sanatos stress-ul

Daca metodele tale de gestiune a stress-ului nu dau rezultate, este momentul sa apelezi la variante mai eficiente. Toate metodele presupun schimbarea: fie a situatiei , fie a reactiei tale la o anumita situatie. Cand te decizi cum sa actionezi, e bine sa iei in consideratie cateva strategii:

1.      Schimba situatia

·         Evita situatia stressanta

·         Modifica generatorul de stress

2.      Schimba-ti atitudinea

·         Adapteaza-te la stress

·         Accepta stress-ul

Alege ceea ce te avantajeaza si te ajuta sa mentii controlul, in functie de situatia ta. Fiecare dintre noi are un raspuns unic la stress si nu exista reteta care sa acopere toate situatiile.

Poti descoperi de asemenea, o serie de tehnici care te vor ajuta sa iti gestionezi stress-ul la Cursul de Stress Management folosind Programarea Neuro-Lingvistica.  

Strategia nr 1: Evita stress-ul care nu este necesar

Nu putem evita toate sursele de stress si nici nu ar fi sanatos sa evitam confruntarea cu situatiile care necesita rezolvari din partea noastra. Totusi exista o serie de factori care genereaza stress in viata si care pot fi eliminati:

  • Preia controlul mediului in care traiesti. Daca stirile TV te deranjeaza, inchide televizorul; citeste mai multe carti, reviste sau site-uri de stiri. Daca traficul zilnic devine insuportabil, schimba ruta. Daca nu iti plac cumparaturile din supermarket-uri, gaseste alternative online sau intervale orare in afara aglomeratiei.
  • Cunoaste-ti limitele.Atat  in viata personala, cat si in cea profesionala, este esential sa stii ce poti sau nu sa iti asumi; invata sa refuzi unele task-uri ca sa nu ajungi sub presiune constanta.
  • Evita persoanele generatoare de stress. Daca exista persoane in viata ta care reprezinta o sursa constanta de stress, limiteaza-ti timpul petrecut in preajma lor sau evita-le.
  • Evita subiectele conflictuale.Daca te deranjeaza anumite subiecte ( de ex politica, religie), nu le mentiona in conversatii; daca altcineva le mentioneaza in discutii conflictuale, retrage-te elegant.
  • Prioritizeaza-ti lista de activitati. Analizeaza-ti calendarul, responsabilitatile si activitatile zilnice. Daca esti foarte aglomerat, invata sa distingi intre “trebuie” si “ar fi bine sa”. Renunta la activitatile care nu sunt cu adevarat importante pentru tine sau replanifica-le.

Strategia nr 2: Modifica situatia

Daca nu poti evita o situatie stressanta, incearca sa o modifici. Gaseste o solutie astfel incat problema sa nu mai apara in acelasi mod in viitor. Adeseori, acest lucru presupune sa folosesti tehnici de comunicare diferite si sa actionezi altfel in viata ta de zi cu zi.

  • Exprima-ti sentimentele in loc sa ti le inabusi. Daca ceva sau cineva te deranjeaza, comunica-i intr-un mod politicos aceasta stare.
  • Fii dispus la concesii. Cand ii ceri cuiva sa isi schimbe comportamentul, este bine sa fii dispus la acelasi lucru. Numai atunci cand ambele parti sunt dispuse sa ofere cate ceva, apare si o solutie mai buna.
  • Actioneaza ferm. Nu ocupa locul din spate in propria ta viata. Rezolva-ti problemele, incearca sa le anticipezi si sa le previi. Daca stii ca ai un examen sau un proiect important la munca care iti va lua din timpul petrecut cu familia si prietenii, spune-le din timp ca ai nevoie de aceasta perioada si cere-le suportul.
  • Gestioneaza-ti timpul mai bine. Stress-ul este cauzat si de o slaba gestiune a timpului. Planifica-ti din timp activitatile importante si asigura-te ca esti la zi cu programul.

Strategia nr 3: Adapteaza-te la situatiile stressante

Daca nu poti schimba sursa stress-ului, va trebui sa te adaptezi tu situatiei si sa recastigi controlul prin schimbarea asteptarilor tale si a atitudinii.

  • Reformuleaza situatia. Incearca sa privsti situatiile dintr-o perspoectiva pozitiva. De exmplu, in loc sa te enervezi de aglomeratia din traffic, priveste-o ca pe o oportunitate sa iti pui ordine in ganduri sis a asculti un post de radio sau un CD favorit.
  • Analizeaza intreaga situatie (“the big picture”). Ia in consideratie efectele pe termen lung ale unei situatii si daca are sens sa te preocupe. Daca raspunsul este NU, concentreaza-ti timpul si energia in alta directie.
  • Ajusteaza-ti standardele.Perfectionismul este o sursa majora de stress care poate fi evitat.Stabileste standarde si obiective realiste pentru tine si pentru colaboratorii tai si care pot fi usor cuantificate in rezultate.
  • Concentreaza-te pe aspectele pozitive. Cand stress-ul este foarte mare, ia-ti cateva momente si gandeste-te la toate lucrurile bune pe care le apreciezi in viata ta, inclusiv la calitatile tale pozitive. Aceasta tehnica simpla te ajuta sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva.

Strategia nr 4:Accepta lucrurile pe care nu le poti schimba

Exista surse de stress care nu pot fi evitate cum sunt pierderea unei fiinte dragi, o boala grava sau criza economica.In aceste situatii, cel mai bun mod in care poti face fata stress-ului este sa accepti situatia asa cum este.

  • Nu incerca sa controlezi incontrolabilul. Exista multe lucruri pe care nu le putem controla in viata, inclusiv comportamentul celorlalti. In loc sa te stressezi din cauza lor, concentreaza-te pe lucrurile pe care le poti controla, cum ar fi modul in care raspunzi tu la o anumita situatie.
  • Priveste partea plina a paharului. Se spune ca ceea nu te doboara, te face mai puternic. Cand te confrunti cu provocari majore, incearca sa le privesti ca pe oportunitati de crestere personala. Invata din propriile greseli si treci peste situatie.
  • Exprima-ti sentimentele. Vorbeste cu prieteni sau cu un psiholog despre ceea ce te deranjeaza si afla cum reactioneaza ei in situatii stressante.
  • Invata sa ierti. Renunta la resentimente si la suparari si accepta ca greselile celorlalti sunt umane.

Mai multe despre tehnici eficiente de gestiune a stress-ului si despre metode de relaxare si un stil sanatos de viata descoperiti in cadrul Cursului de Stress Management folosind  tehnicile NLP organizat de Terasis Consult (www.terasis.ro; office@terasis.ro).

Inscrie-te la curs